Saturday 27 June 2015

Love has torn us apart


Jedno od najvećih, ako ne i najveće muzičko singl-izdanje svih vremena, "Love will tear us apart", ugledalo je kao 7"-vinil svetlost dana 26. juna - pre tačno 35 godina. Pesma je klasičan primer smisla za crni humor koji su Joy Division tako zdušno praktikovali (nalik "Excess of sorrow laughs, excess of joy weeps" Williama Blakea), i nastala je kao ironičan odgovor pesmi "Love will keep us together" Neila Sedake, koja je 1975. bila hit-singl u izvedbi Captain and Tennille.
Sa ove vremenske distance posmatrano, pesma je postala omaž neuspelom braku Iana i Deborah Curtis, ali i epitaf na njegovom nadgrobnom spomeniku.

Ploča postavljena 1980. (gore) posle krađe je 2008. zamenjena novom (dole).

Kad rutina teško grize,
i ambicije su sve niže,
i prezir sve preplavi,
a emocija nema više,
tad menjamo svoje običaje,
idemo svako svojom stranom ulice.
Baš tada,
tada će nas ljubav razdvojiti
ponovo.


Iako na Wikipediji tvrde da je pesma "Love will tear us apart" imala svoj debi na zajedničkoj turneji Joy Division i The Buzzcocks, interesantno je da nje nema na plejlistama za koncerte po Velikoj Britaniji tokom septembra 1979. godine. Međutim, ima je na čuvenom Play K oktobarskom koncertu u Briselu (njihov prvi nastup van UK, zajedno sa Cabaret Voltaire), kome je prisustvovao i William Burroughs.
Smatra se da je 16. oktobar 1979. datum prvog izvođenja "Love will tear us apart" u javnosti.
Nakon John Peel Session izvedbe (26.11.1979) bend ulazi u Pennine studio kako bi je zvanično snimili (08.01.1980) za najavljeni 7-inčni singl, sa "These days" na B-strani. Ova verzija (poznata kao 'Pennine') odaje jači pop-utisak, zbog snažnijeg Hookovog basa u prvom planu, mekšeg i harmoničnijeg Curtisovog glasa (posebno u refrenu). To je verzija koju je bend izvodio uživo:


Međutim, Ianu Curtisu i Martinu Hannetu se ova verzija nikako nije dopadala, tako da se bend ponovo okuplja u Strawberry studiju (u martu 1980) u nameri da ponovo snime pesmu, ali ovoga puta sa vokalom koji je bio više "u stilu Frenka Sinatre" (kako Deborah Curtis tvrdi u svojoj knjizi "Touching from a distance"). Tako je nastala svima dobro znana verzija, upakovana u jedini zvanični video klip Joy Division, koji su 28. aprila 1980. godine snimili sami članovi benda - samo tri nedelje pre tragičnog kraja još tragičnijeg života Iana Curtisa.


Izdavačka kuća Rhino Records najavila je novu kampanju prepakovanih re-re-re-reizdanja albuma Joy Division u vinilnom formatu, za 29. jun (Unknown pleasures + Closer) i 24. jul (Still + Substance) 2015. godine.

Rasprodaja Mrtvih Duša se nastavlja, rutinski i nesmanjenom žestinom.

Joy Division official web: joydivisionofficial.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...