Monday 15 June 2015

St. Vitus dance


St. Vitus (Saint Vitus, sveti Vit, sveti Vid):


- hrišćanski svetac i velikomučenik, koga katolički vernici slave 15. juna dok ga oni ortodoksni veličaju 13 dana kasnije - opet 15. juna (ali kirilično ispisanim arapskim ciframa)
- iscelitelj epilepsije i zaštitnik od te bolesti obolelih, patron igrača i zabavljača; njemu u slavu, obožavatelji kulta Sv. Vita (najviše u Srednjoj Evropi, Nemačkoj i Češkoj) toga dana igraju do iznemoglosti, plesom koji podosta podseća na epileptične napade
- zajedno sa svojim "saradnicima", po naređenju poganih paganskih rimskih vlasti, živ skuvan u loncu punom vrelog ulja; anđeo ga vadi iz lonca i odnosi na rodnu Siciliju da tamo umre
- ortodoksni Južni Sloveni, osim što dan posvećen Svetom Vidu, obeležavaju sa 13 dana vremenskog iskliznuća, standardno ne razumevajući to u šta "vjeruju", misle kako je ime Vid nešto "srBsko" a ne katoličko ili pagansko, iako je jasno da su ranohrišćanski misionari u toj verziji imena na Balkanu spojili siclijanskog "kolegu" i pagansko božanstvo, slovenskog Svetovida koji manje ima veze sa padavičarenjem ali ima mnogo više sa slepcima "kod očiju".

Tako dragi nam muzikanti & bendovi sve su ovo dobro znali, u praksi primenili:

BAUHAUS - St. Vitus Dance je naslov pesme sa njihovog prvog albuma "In the flat field" (1979), u kojoj kantaju svoje fanove-folirante, baš kako je to dve godine kasnije uradio i Eldritch u svojoj pesmi Floorshow.


Peter Murphy i (naročito) Ian Curtis - strihinin-baletski stil nastupa prvog i epileptični drugog, na koncertima, čine originalni benchmarking po kome su Bauhaus i Joy Division bili prepoznatljivi od svojih početaka.




Carl McCoy i Fields of the Nephilim u svom 12-inčnom diptihu "Preacher man / Blue water" (1987) gaze temu bez pardona: postapokaliptični Propovednik biva obešen od strane radioaktivnih vernika u nekakvom špageti-Darktower miljeu, potom sa omče teleportovan direktno u škotske planinčuge međ pagane koji ga ožive i ubace u lonac (pritom Vidovdanski tancujući oko njega), iz koga on ispari prizivajući Plavog Anđela, i konačno se pojavi ponovo kao vaskrsnuli Propovednik sa početka.
Čudo jedno.


Oba video-klipa je režirao Richard Stanley (Hardware, Dust devil), da se i to evidentira.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...