Saturday 18 July 2015

35 years farther from Closer


Pre tačno tri i po decenije, 18. jula 1980. godine, posthumno je objavljen "Closer" - drugi i poslednji studijski album Joy Division. Album je objavila njihova matična kuća Factory Records tačno dva meseca nakon što je Ian Curtis počinio samoubistvo 18. maja.
U pesme je ubačen i zvuk sintisajzera, uz još mračniju atmosferu koju je producirao Martin Hannet, tako da ne čudi što je album odmah proglašen za goth remek-delo, čime je prevazišao i njihov album-prvenac "Unknown pleasures" objavljen godinu dana ranije.


Tvorci omota ovog albuma su bili Martyn Atkins i Peter Saville. Sliku sa omota napravio je fotograf Bernard Pierre Wolff, i na njoj su Isus i Marija sa porodične grobnice Appianijevih, koja se nalazi na spomen-groblju Staglieno u Đenovi.


U dokumentarnom filmu "Joy Division" koji je posvećen bendu, na jednom mestu Peter Saville (kada je čuo da je Curtis počinio samoubistvo) kaže kako se u tom trenu zaista zabrinuo povodom dizajna omota albuma "Closer", naglasivši: "pa jedan grob se nalazi baš na omotu albuma!"




Jedan čovek, jedan grob, jedan omot.
Što zatvara, donosi kraj.
Ili olakšanje?


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...