Thursday 27 August 2015

The Story of Kullervo


Prvo delo koje je Tolkien ikada napisao, "The Story of Kullervo", pojavilo se danas u knjižarama kao Harper/Collins izdanje. Izučavaoci radova i života JRRT ovu kratku priču smatraju njegovim "najmračnijim delom", prepunim ubistava, incesta i osvete.
Nakon perioda premišljanja, Tolkienovi naslednici su ipak dali dozvolu za objavljivanje priče.

Harper/Collins (2015)

Ovu kratku priču je još 2010. godine objavila Verlyn Flieger, profesorka Engleskog jezika, u akademskom žurnalu "Tolkien studies", dok je današnje Harper/Collins izdanje namenjeno širokom krugu čitalaca. Profesorka Flieger je pronašla ovaj Tolkienov rukopis u biblioteci u Oxfordu, i kopirala kako bi ga potom objavila. "Mislim da ova priča zaslužuje daleko širu publiku od uskog kruga pretplatnika na jedan naučni časopis", dodaje ona.
Tolkien je napisao "The Story of Kullervo" krajem 1914. i početkom 1915. godine, tada još uvek (samo) student na Oxfordskom univerzitetu. Radnja ove kratke priče predstavlja Tolkienov pokušaj interpretacije likova i događaja iz njegovog omiljenog finskog epa "Kalevala", koji obiluje nasiljem, magijom, ubistvima, incestom i osvetom. Smatra se da je ovo prvi prozni rad Tolkiena koji je do tada pisao samo pesme. Fasciniranog drevnim jezicima još od malena, Tolkiena je u potpunosti obuzela "Kalevala" - finski ep iz 19. veka koji predstavlja zbornik mitologije i folklora, u kome je spevana i priča o Kullervu. "Posle toga, Tolkien-poeta je počeo da piše prozu" kaže Vincent Ferre, još jedan izučavalac JRRT. "Možemo reći da je Tolkien ovim delom konačno stao na svoje noge. Činjenica je da je on tu priču ostavio nedovršenu, ali samo da bi počeo sa pisanjem drugih, daleko više ličnih i originalnih dela."

"Kullervo marches to war"
(Akseli Gallen-Kallela, 1865-1931)

"Ovo je njegova najranija mitska priča, na taj način ona je i preteča svih koje su potom usledile", kaže Fliegerova, koja je i urednik ovog izdanja. "Nesumnjivo, to je njegov najmračniji rad, koji najavljuje mnoge tamne i turobne aspekte sveta koji je potom izmaštao."
Takođe, Kullervo je preteča Turina Turambara, koji je istaknut lik u Tolkinovim romanima. Turin je protagonist romana "The Children of Hurin", pojavljuje se i u mitološkoj sagi "The SIlmarillion". I Kullervo i Turambar su prokleti, očevi obojice su postali tragične žrtve moćnih likova koji koriste magiju (Ferre).

"Kullervo cursing" / "The suicide of Turambar"

"The Silmarillion" je objavljen četiri godine posle Tolkienove smrti (1973); za njim su usledili i razni drugi radovi, uključujući "The Children of Hurin" (2007), "The Legend of Sigurd and Gudrun" (2009) i "The Fall of Arthur" (nedovršena poema, objavljena 2013). Profesorka Flieger smatra da se najveći deo Tolkienovih neobjavljenih rukopisa nalazi u oksfordskoj Bodleian biblioteci, i to su "uglavnom predavanja i beleške, kao i kraći spisi". Ferre smatra da je Tolkienov sin Kristofer objavio najbolji materijal iz arhiva svoga oca, uključujući Nordijske, Arturijanske i tekstove o Srednjoj Zemlji, njegova izvanredna predavanja, kao i prevod Staroengleskog epa "Beowulf".
"Jasno je da još uvek postoje stotine stranica Tolkienovih zapisa koje su i dalje nepoznate široj javnosti, naročito one u vezi sa jezicima koje je Tolkien sam smislio", završava Vincent Ferre.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...