Wednesday 28 September 2016

Stupid questions




Svako od nas je u životu postavio pitanje koje je zvučalo zapanjujuće glupo. Osećali smo se neprijatno što se tako nešto uopšte desilo, i još gore, što nismo zanli odgovor na njega iako se činilo da je to prosto. Istinu govoreći - ne postoje glupa pitanja, osim onih za koja odlučimo da ih ne postavimo. Nikada nismo naučili nešto novo ukoliko to nismo započeli nekim pitanjem, bilo da smo sami istraživali ili upitali nekoga ko o tome nešto zna. Dan postavljanja glupih pitanja postoji kao ohrabrenje da prevaziđemo svoj strah od toga da zvučimo neobrazovani i da se slobodno prepustimo učenju novih stvari tako što ćemo postavljati "najgluplja pitanja".


Tokom osamdesetih godina prošlog veka, veliki broj nastavnika po školama primetio je da njihovi učenici ne postavljaju pitanja u strahu da ne ispadnu glupi u očima drugih, pa su zato odlučili da odvoje jedan dan u (školskoj) godini kada učenici mogu da postavljaju pitanja od kojih se najviše stide (i pribojavaju). Stvorivši na taj način prostor da bukvalno pitaju bilo šta, ohrabrivali su ih da se otvore i podele svoju radoznalost sa celim razredom - bez straha da će biti ismejani. Od tada je Dan postavljanja glupih pitanja prerastao u godišnju tradiciju po školama širom SAD, a od nedavno i u Britaniji i Indiji.
Postavljena pitanja pokrivaju neverovatno šaren spektar tema, od onih filozofskih "A šta ako je zaista sve u hoki-pokiju?" (iz dečije pesmice) do sasvim praktičnih "Da li je nos centralna tačka lica?" Postoji bezbroj podjednako šašavih pitanja koja se odnose na ljudsko ponašanje, poput "Zašto jače stiskamo dugmiće na daljinskom upravljaču kada se istroši baterija u njemu?" ili zafrkancije poput "A šta sir treba kaže kada se slika?" (cheese - nasmej se tj. čuvena "ptičica")
Dan posvećen postavljanju glupih pitanja je sve to - i još mnogo više.

Mudar čovek može da nauči iz budalastih pitanja više nego budala iz mudrih odgovora.
(Brus Li)

"Proslavićete" ga tako što ćete zaroniti u dubine svog uma i iz njih iskopati sve ono što vam padne na pamet dok se tuširate ili dok razmišljate "o smislu života". Možda ste se nekada zapitali o nekom kulturološkom fenomenu za koji ne postoji neko logično objašnjenje ili poreklo, ili vas samo interesuje odakle mu takvo ime. Šta god da je u pitanju, ne ustežite se da pitate ili da ohrabrite i druge da urade to isto. Želite da pitate, ali anonimno? Okupite se sa prijateljima i neka svako zapiše svoje pitanje na papir, ubacite papire u šešir i nasumično ih vadite. Grupa neka pokuša da odgovori na svako od pitanja.
Svašta se tu može čuti...


Ne postavljaj mi više glupa pitanja
Jer ionako znaš sve odgovore
Na njih
O da, ja to dobro znam


New Model Army "Stupid questions"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...