Thursday 22 December 2016

Hell W10


Davne 1983. godine, Joe Strummer je režirao svoj prvenac i jedinac, kratki homemade film pod nazivom "Hell W10", koji bi komotno mogao (kao omaž klasičnim noir filmovima Fritza Langa) da se zove i "The Clash by Night" - ne bi bilo greške. U ovom filmu, pored Strummera, glume članovi benda i prateće ekipe: Mick Jones, Paul Simonon, Kosmo Vinyl, Pearl Harbour i drugi. Strummer se tokom snimanja ludo zabavljao i zajebavao kako na svoj tako i račun ostalih članova "The Last Gang in Town", kako su The Clash sebe imali običaj da zovu.
Joe Strummer - korumpirani šef policije
Mick Jones - glavni negativac, mr. Socrates
Paul Simonon - glavni pozitivac, Earl
Kosmo Vinyl - Socratesov konsiljere
etc.
22. februar 1983. godine se smatra zvaničnim datumom početka snimanja filma "Hell W10".


Film je u celosti režirao, producirao, osmislio i finansirao Strummer lično. Ispod klišeizirane površine, tipične za noir filmove (umalo da zaboravim - film je snimljen u crno-beloj tehnici) i radnju u "police & thieves" stilu, Joe kroz likove koje glume njegovi ortaci zapravo oslikava njih same, sve ono što su bili i radili kao članovi The Clash.
Pravi primer kako umetnost može da imitira život.
Film "Hell W10" predstavlja ujedno i labudovu pesmu The Clash, zato što se originalna postava raspala ubrzo nakon izbacivanja bubnjara Topper Headona iz benda i propalih pokušaja da se iznađe odgovarajuća zamena. Jones takođe odlazi zbog sve većih nesuglasica sa Strummerom, uprkos bezuspešnim pokušajima Simonona da nekako smiri strasti između njih dvojice. Jasno je zašto Mick ima ulogu glavnog negativca a Paul glavnog pozitivca u filmu, kao što je očigledno i nastojanje samog Strummera da sebe prikaže kao šefa, pravednika i grešnika. Mnogi ipak smatraju da je glavni krivac za raspad benda njihov producent Bernie Rhodes, koji je ovaj film okarakterisao kao najobičniju besmislicu, čime je zaradio isključenje prilikom podele uloga. Osveta je usledila u vidu potpirivanja sukoba Strummera i Jonesa, što je na kraju dovelo do raspada The Clash.


Originalna verzija filma je bila uništena te iste godine, zajedno sa zgradom u kojoj su The Clash držali svoje stvari, tako da je ono što danas znamo kao "Hell W10" zapravo naknadna montaža radnih snimaka, napravljena na osnovu prvobitnog scenarija i sećanja učesnika cele priče.
Film se konačno zvanično pojavio u sklopu "Clash DVD box seta", samo par meseci pre Strummerove smrti, 22. decembra 2002. godine. Bolji zaplet, ili lament, verovatno ni on sam nije mogao da osmisli.

Hell W10 (1983) full movie [49:32]

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...