Thursday 12 October 2017

Mask



1. oktobra 1981. objavljen je "Mask", drugi album Bauhaus. Na njemu su se tada našli i singlovi koji su publici već bili poznati - "Kick in the eye" i "The passion of lovers". Pored standardnog zvuka sa prvog albuma, "Kumovi gotha" u svoju muziku uvode nove instrumente, poput klavijatura, akustične gitare i saksofona, ali i funky ritam koji možemo čuti u pesmama "Dancing" i "In fear of fear" (čiji je autor Daniel Ash).
Ash je takođe autor omota ovog albuma; može se slobodno reći da je to preteča njegovog The Bubblemen dizajna - koji će se ponovo pojaviti u svom punom sjaju na četvrtom albumu Bauhaus "Burning from the inside" (1983), kao i u novom bendu koji je nastao po njihovom razlazu - Love and Rockets.


Video za naslovnu numeru sa albuma bio je sniman u napuštenoj viktorijanskoj fabrici obuće u Northamptonu, kao svojevrstan omaž Hammer horor filmovima iz sedamdesetih godina. Bend nije imao dozvolu da tu snima, pa su morali više puta da u nju krišom ulaze i izlaze tokom produkcije spota.
"Mask" je definitivno gotik-rok i postpunk album, koji ističe koheziju tekstova i gitare Daniela Asha, ritmova braće Kevina i Davida J. Haskinsa, glasa i performansa Petera Murphyja.
2009. se pojavilo tzv. omnibus izdanje albuma "Mask", koje obuhvata tri audio diska: remasterizovani album, kompilaciju singlova, demo i neobjavljenih snimaka, kao i "This is for when..." snimak koncerta u londonskom Hammersmith Palaisu (9. novembra 1981). Omnibus izdanje je upotpunjeno knjigom o tome kako je sniman ovaj album.



Senovit čovek u ilovači, misli
U klopci, dok o gušenju sneva
Gvožđe svuda oko njega
Plastični znoj kroz proreze za oči lije

Iz drača pod ustima zapečenim
Razumećeš ako slušaš
Samoglasnike kubistički sapete
Poput izraza na licu lutke

U tu promenu behu uloženi
I misterija i sram
Da ono što jesam postane nešto drugo:
Delom lik, a delom senzacija

Senka je bačena


Bauhaus "Mask"
(Mask, 1981)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...